İthal tohuma karşı yerli tohum kullanılmasını teşvik eden platformların Türkiye’de ilk kez düzenlediği ‘Yerli Tohum Şenliği’ Torbalı’da gerçekleştirildi. Şenliğe ilgi yoğundu
TÜRKİYE’NİN ilk tohum şenliği dün Torbalı’da gerçekleştirildi. İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu, Torbalı Belediyesi, Karaot Köyü Tohum Derneği ve Slowfood Çeşme-Alaçatı Birliği tarafından düzenlenen şenlikte yerli tohumun kullanılmasına vurgu yapıldı. Kapalı Pazaryerindeki etkinlikte köylüler kendi ürettikleri tohumları birbirleriyle takas ederek, yerli tohumların yaygınlaşmasını sağladı.
TOHUMLARA VE ÜRÜNLERE BÜYÜK İLGİ
HER yıl milyarlarca dolara yurt dışından ithal edilen yabancı tohumlar, ülkemizdeki üreticiler tarafından kullanılıyor. Büyük bir öneme sahip olan tohum yetiştiriciliği için sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Bu harekâtın ilki Torbalı’da gerçekleştirildi. Yerli tohumun yaygınlaştırılması adına ger-çekleştirilen şenliğe Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan, Belediye Başkanı İsmail Uy-gur, Belediye Başkanı Yardımcısı Ömer Şentürk ve çok sayıda davetli katıldı. Şen-likte köylüler ürettikleri tohumları ve bu tohumlardan elde ettikleri ürünleri tanıttı.
ÇİFTÇİLER TOHUM DEĞİŞİMİ YAPTI
ŞENLİĞİ düzenleyen komite Torbalı, Bayındır, Selçuk, Tire, Ödemiş, Balıkesir, Tekirdağ ve Amasya’da olmak üzere tam 500 dağ köyünü ziyaret ederek çiftçileri bilgilendirdi. Şenlikte, isteyen çiftçilere yerel tohumlar verildi. Ayrıca vatandaşlar da ihtiyacı kadar olan tohumu karşılıksız olarak aldı. Çiftçiler arasındaki tohum değişimi sonrasında Karaot Köyü Folklor Grubu’nun kısa bir gösteri yaptı.
YABANCI TOHUM EGEMENLİĞİ AZALTILMALI
YAPILAN gösterilerin ardından uzman ve akademisyenlerin katılımı ile “Yerel Tohumlar ve Hayvanlar” adlı panel düzen-lendi. Panelde Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Slowfood Çeşme-Alaçatı Birliği’nden Alev Çağlar, Ziraat Yüksek Mühendisi Zerrin Çelik, Tuncer Beybağa ve Karaotlu kadınlar vatandaşları bilgilendirdi. Yerli tohumun önemine vurgu yapan Kaymakçı: “Tarım havzalarımızda yerli tohumların kullanılması gerekir. Bu yüzden yerli tohumların ortadan kaybolmaması için çoğaltılması gerekir. Yabancı tohumların egemenliği azaltılmalı. Bu nedenle çiftçilerimize büyük görev düşüyor” diye konuştu.
UYGUR: BU ŞENLİK YERLİ TOHUM İÇİN IŞIK OLACAKTIR
ŞENLİKTE yerli tohumun kullanımının artması konusunda bir konuşma yapan İsmail Uygur: “Bugüne kadar uygulanan tarım politikaları nedeniyle, Türkiye dünyadaki tarım sektöründe istediği noktaya gelemedi. Tohum sektöründe dışa bağımlılık devam ettiği sürece tarımda da dışa bağımlılık sürecektir. Bu işin temeli yerel tohumlara sahip çıkmaktır. Bundan sonra yapılacak her çalışmada biz belediye olarak imkanlarımızı seferber edeceğiz. Umarım bu şenlik, yerli tohum üretimi için bir ışık olur”
http://buyuktorbali.com/tohumlarimiz-gorucuye-cikti/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder